Блог Простими словами про ПДВ або що таке ПДВ?
Головна / Блог / Tilda – яка є нова альтернатива російському конструктору лендінгів?
10 липня 2024

Простими словами про ПДВ або що таке ПДВ?

Ольга Цюра (Радзівілл)
Засновниця «Радзівілл та партнери»

Простими словами про ПДВ або що таке ПДВ?
ПДВ – податок на додану вартість. Цей непрямий податок, він є всюди. Навіть, якщо ви купуєте і в чеку немає ПДВ, то він там точно є і хтось в ланцюжку вже заплатив. Тому цей податок дуже люблять фіскали, це податок , кошти за який поступають до бюджету щорічно, щомісячно, щодобово.
Як формується ПДВ- податкові зобов’язання (реалізація товарів і послуг) мінус податковий кредит (сума коштів яка формується при закупівлі товарів і послуг у платників ПДВ) дорівнює сума до бюджету. Наприклад, ви купили кулькову ручку для продажу вартість 100 грн,( де в тому числі 16,67 ПДВ 20%), продали за 140 грн (де 23,33 ПДВ 20%) = 23,33-16,67= 6,66 грн до сплати в бюджет.
З першого погляду все просто… але не в нашій державі.
Податковий кредит (в нашому випадку 16,67 грн)– це вхідна податкова накладна від вашого постачальника, яка повинна буди зареєстрована в реєстрі податкових накладних, інформацію по яку ви зможете подивитися у своєму кабінеті платника податку.
Податкове зобов’язання (в нашому випадку 23,33 грн)– це податкова накладна, яка виписуєтеся при вашій реалізації товарів і послуг вашому покупцю, але зареєструвати ви зможете якщо у вас буде реєстраційний ліміт на це дійство. (в нашому випадку більше 6,66 грн).
Що таке реєстраційний ліміт з ПДВ це (SНакл = SНаклОтр + SМитн + SПопРах - SНаклВид - SВідшкод – Sперевищ) він складетеся = податкова накладна отримана (податковий кредит)+сплачений ПДВ на митниці(якщо ви імпортер)+поповнення ПДВ рахунку (це окремий ваш рахунок, який відкривається, коли ви стаєте платником ПДВ)-податкова накладна (ваша реалізація)- бюджетне відшкодування (якщо ви подали на відшкодування із бюджету) – перевищення (це ваші помилки, чи щось не враховане в розрахунку ПДВ). Складно? Так, але це не рахуєтеся в ручну, цю інформацію ми дивимось в кабінете платника податку.
Вам не зареєструють податкову накладну, якщо ваше підприємство в критерії ризиковості, цей статус надає податкова https://cvp.tax.gov.ua/data/files/270790.pdf
Як ви побачили це доволі складний процес ведення бухгалтерського та податкового обліку. Пропоную Вам питання які трішки допоможуть для розуміння цього податку
1.   Коли підприємство обов’язково стає платником ПДВ?
-якщо обсяг операцій протягом останніх 12 календарних місяців (це не календарний рік) сукупно перевищує 1 000 000 грн
2.   Можуть бути ТОВ або ФОП платники єдиного податку - платниками ПДВ?
-         Так, ТОВ і ФОП – платники єдиного податку 3 групи
3.   З якого моменту суб’єкт господарювання буде вважатися платником ПДВ?
-         З дати внесення запису до Реєстру платників ПДВ
4.   Коли виникає ПДВ-зобов’язання?
-         Коли платник ПДВ здійснює будь яку операцію (реалізацію покупцю товарів/послуг) на митній території України
5.   Що буде якщо платника віднесли до ризикових?
-         То будуть блокуватися всі податкові накладні та розрахунки коригування
6.   Коли відкривається ПДВ – рахунок?
-         При реєстрації платником ПДВ – автоматично відкривається розрахунковий рахунок у Казначействі.
7.   Як поповнити рахунок ПДВ?
-         Джерелом поповнення електронного ПДВ- рахунку зі збільшенням реєстраційного ліміту є надходження виключно з власного рахунку у банку

Сподіваюсь, що спрощена інформація про ПДВ була корисною, якщо у Вас є питання- будемо раді відповісти))
Ольга Цюра

 +38 067 858 44 68 Viber, Telegram, WhatsApp