Блог Чек-лист: Як стати підприємцем або реєстрація ФОП
Головна / Блог / Tilda – яка є нова альтернатива російському конструктору лендінгів?
23 травня 2024

Чек-лист: Як стати підприємцем або реєстрація ФОП

Ольга Цюра (Радзівілл)
Засновниця «Радзівілл та партнери»

Як стати підприємцем або реєстрація ФОП

Чек-лист

1.Хто може бути ФОП в Україні?
-будь-яка фізична особа з повною цивільною дієздатністю (з 18 років)
2. Які документи потрібні для відкриття ФОП?
-паспорт;
- ідентифікаційного коду
3.Вибір виду діяльності (КВЕД)
- КВЕД можна знайти на сайті Держкомстату
-ФОП має право займатися підприємницькою діяльністю лише за тими кодами, які записані в його реєстраційних документах.( Якщо якогось КВЕДа не буде вистачать, його легко можна добавити)
4. Вибір групи єдиного податку для ФОП
-ФОП 1 групи — це підприємці без найманих працівників, які займаються роздрібною торгівлею на ринках або наданням побутових послуг людям. Обсяг річного доходу має не перевищувати 1,11 млн грн на рік. Співпрацювати з юридичними особами заборонено.
-ФОП 2 групи — невеликі бізнеси з більшим обсягом доходів, ніж у попередній групі. Підприємці можуть займатися виробництвом харчових та нехарчових продуктів, лісовим та рибним господарством, розведенням тварин, ресторанним бізнесом, торгівлею на ринках та в магазинах, наданням побутових послуг, виробництвом товарів, фрилансом тощо. Кількість найманих працівників не більше 10 осіб. Максимальний річний дохід — 5,9 млн грн на рік. ФОПи 2 групи можуть співпрацювати та укладати договори з юридичними особами.
-ФОП 3 групи — це підприємці, які можуть працювати самостійно або наймати необмежену кількість робітників. Протягом календарного року обсяг доходу у них не перевищує 8,2 млн грн. Вони можуть співпрацювати з юридичними особами.
-ФОП 4 групи — це підприємці, які займаються сільськогосподарською діяльністю. Для цієї категорії передбачені спеціальні системи оподаткування і немає максимального річного ліміту доходу. ФОПи 4 групи можуть співпрацювати з юридичними особами.
5.Як зареєструватися ФОП ?
-Є два варіанти держреєстрації підприємця: електронний та па[1]перовий.
Якщо ви обираєте паперовий спосіб держреєстрації, то всі необхідні документи (а це заява про держреєстрацію та заява про вибір спрощен- ки, якщо ви відразу хочете працювати на єдиному податку) можна подати на вибір: — держреєстраторові; — або до центру надання адміністративних послуг (реєстрація безоплатна); — або до виконкому місцевих рад, якщо прийнято відповідне рішення про це (крім адміністрацій міст обласного значення); — нотаріусові (у цьому випадку доведеться заплатити за послуги нотаріуса); — або акредитованим суб’єктам держреєстрації (їх перелік можна знайти на сайті Мін’юсту).
Але самий простий та швидкий спосіб це через портал Дія!!!
Для цього потрібна лише ваша ідентифікація через Банк ID (ПриватБанк, ОщадБанк, ПУМБ, Монобанк….) або Дія
-Реєстрація на протязі 10 хвилин
-Вартість – безоплатно
Будуть питання- звертайтесь- перша консультація- БЕЗКОШТОВНО!!!